За съмнителни действия на Брюксел, свързани с получаването на лиценз

...
 За съмнителни действия на Брюксел, свързани с получаването на лиценз
Коментари Харесай

Съмнителни действия на ЕК по казуса с лиценза на „Евроинс“ в Румъния. Замесен е и братът на Урсула фон дер Лайен

 

За съмнителни дейности на Брюксел, свързани с приемането на лиценз за обезпечаване в Румъния от страна на брата на ръководителят на Европейска комисия, алармира The European Conservative.

Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в Румъния на компания, ръководена от брата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, повдига въпроса за съмнителни дейности на Брюксел. Информацията идва дни, откакто Европейска комисия отхвърли достъп на евродепутатите, с цел да видят формален отчет, обвързван с нередности от страна на румънския осигурителен регулатор и хипотетична акция за тормоз против една компания по-специално (бел. ред румънското поделение на Евроинс).

Германският евродепутат Ларс Петер Берг е един от тези, които сложиха въпроса по отношение на дейностите на Европейска комисия по аферата.

„ Предвид уклончивите отговори на Европейска комисия на парламентарни въпроси по целия този въпрос, се чудя дали е време за без значение следствие какво тъкмо се случва в Румъния и опциите на Комисията да следи промишлеността “, показва той в коментар за The European Conservative.

„ Eazy Asigurari “, дъщерно сдружение на европейския хазартен колос Superbet, шокира специалистите по-рано този месец, когато получи лиценз за продажба на автомобилни застраховки от румънския осигурителен регулатор ASF, дейностите бяха непредвидени за множеството специалисти в промишлеността.

Superbet, един от най-големите консорциуми за онлайн хазарт в Европа, профилиран в технологии за залагане, има годишен оборот от $1,1 милиарда. Компанията разгласи назначението на Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен, за ръководител през февруари, което съответствува с проект за световно разширение, показва изданието.

Финансово подсилен от американската компания за ръководство на активи Blackstone, навлизането на Superbet на румънския осигурителен пазар идва след години на финансови и политически интриги в бранша, които приключиха с насилственото овакантяване на една от най-големите застрахователни компании в страната, „ Евроинс “, като тя твърди, че жертва на  кампания за регулаторен тормоз от страна на румънския регулаторен орган.

През март тази година румънската комисия за финансов контрол лиши лиценза за търговия на „ Евроинс “ на съображение дефицит на капитал от 400 милиона евро, факт, оспорван освен от компанията, само че и от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), българските регулатори и самостоятелна инспектор, като всички настояват, че компанията е платежоспособна.

Румънската автомобилна застрахователна промишленост претърпя интензивни разтърсвания през последните години с четири огромни компании, които банкрутираха и ендемични връзки с проведената престъпност и политическата корупция.

„ Евроинс “ твърди, че картите му са били маркирани от комисията по контрол и румънските управляващи, когато е отказал да закупи банкрутиралата застрахователна компания City Insurance през 2019 година, макар политическия напън, както този отвод е провокирал четиригодишна акция на тормоз против сдружението, а резултат от нея е отнемането на лиценза през февруари.

Докато отчет на главния осигурителен регулатор на Европейски Съюз EIOPA поддържа румънският  регулатор в изказванието му, че „ Евроинс “ е всъщност неплатежоспособен, въпросът се усложни от необичайния отвод на Комисията да разреши на членовете на Екологичен потенциал да прегледат нередактиран отчет по аферата, което провокира вълна от парламентарни въпроси.

Евродепутатът от AfD Гунар Бек счита държанието на Европейски Съюз за задоволително мътно, с цел да отнесе въпроса до Европейския омбудсман, цитирайки непосредствено връзката на брата на фон дер Лайен с румънския осигурителен бранш.

В изказване Бек осъди евентуалните последствия за елементарните румънски водачи, които могат да останат без застраховка вкъщи и в чужбина, защото той твърди, че аферата е още едно доказателство за некомпетентността на фон дер Лайен за висшия пост в Комисията.

В настоящия си тип компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, би спечелила от огромната празнота на пазара, оставена от напускането на „ Евроинс “. Многократно са повдигани въпроси по отношение на това, че Брюксел си затваря очите за корупцията в Румъния на съображение относителната еврофилия на ръководещото румънско държавно управление.

Ларс Патрик Берг разказа разкритията като „ тревожни “ в преписка с The European Conservative, добавяйки:

„ Заместителят на Евроинс, европейска застрахователна компания, наподобява е подкрепяна от Америка компания със съмнителни етични досиета “.

Говорител на „ Евроинс “ удостовери пред The European Conservative, че компанията сега води дело против румънски регулатори на равнище Европейски Съюз и национално равнище, добавяйки, че те имат вяра, че институциите на Европейски Съюз подценяват доказателствата, че компанията им е платежоспособна.

На този стадий няма догатки за професионално непозволено държание от фон дер Лайен, Ханс-Холгер Албрехт или Superbet. Нито Европейската комисия, EIOPA, нито румънската Комисия за финансов контрол дадоха отговор на искане за коментар все още на публикуването, показва още в обявата си The European Conservative.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР